Nålbindning- mulavante

foto:AK
Betty Ottosson, Bosjön syr mulvantar.

Föreningen ska kurs i nålbindning.  Detta har fått mig fundera på vad man kallade detta förr i tiden. En tid då mulavantar satt på manshänder som fast och bestämt höll i tömmarna kalla vinterdagar. Kolryssar i långa rader for på vintervägar över kärr och sjöar från mina hemtrakter till smedjan i Röfors.  Spontant säger jag fortfarande mulvante eller kanske mulavante.

Tar fram de fina vita vantarna som jag fått i födelsedagspresent av moster Betty. (1904-2004)
Hon blev hundra år gammal och var aktiv in i det sista.  Det är hon  som lärt mig och många andra i trakten att spinna.  Linbastan var hennes  plats på Tivedsdagen i Dammtorp.
Så enkelt det var för henne att få linet upp på rockhuvudet.  De sista åren satt hon inomhus och sydde mulvantar. En konst som jag aldrig lärt mig.  Jag borde kanske delta i kursen

Mulvante är ett bortglömt ord. Vad gjorde man när man tillverkade en mulvante?  Har ringt upp Marianne som lärt sig konsten av moster Betty och fick veta att Betty sydde mulvantar.
För att göra vanten mera hållbar så lät hon en sytråd följa med ullgarnet.   När vantarna var klara valkades de ganska hårt för att bli väldigt täta och därmed varmare.  Ovanpå mulvanten hade  man ofta en arbetshandske.

Har sökt på Internet – och konstaterar att jag nog är ensam om att skriva mulavante!
Här kan du se vad som finns i Svenska akademins ordbok,  SAOB

I Språktidning nr , 2017 kan man läsa om mulavanten.

Alternativ nu – mitt bästa tidsfördriv och kunskapskälla för självhushållning –
där har jag lånat följande text ur handboken.

”Nålbindningen fick sitt nuvarande namn på 1970-talet, men kallas fortfarande vid ett flertal av sina lokala äldre namn; sy, binda, nåla, påta, söma, knytta, mm. Nät utan knutar är beteckningen på effekten man uppnår med denna teknik. Små variationer i tekniken gör att utseendet kan skilja sig avsevärt mellan olika hantverkares plagg, även om de är nålbundna med likadant garn.”

Här är ett bildspel från 2007 då det hölls en kurs i nålbindning i Dammtorp

Låt de gamla orden inte glömmas bort – så säg att du sy mulvantar.