Möten på Fårfesten 2020

På söndagsmorgonen bar det av mot Kil och 2020 års Fårfest. Vi blev 13 stycken som med Urbans varliga hand på ratten styrde kosan mot Kil. Det var några år sedan jag själv besökte fårfesten och under de gångna åren har jag lärt mig mer om ull, både i praktik och i teori. Förväntningarna var stora var stora hos oss alla!
Dagens teknik hade gjort sitt intåg – här swischades både inträdesavgift och garderobspengar till Röda korset. Lätt som en plätt att hitta underbara saker att köpa – och lika lätt att betala.
Numera är jag medlem i facebookgruppen, Spinnare. En av få grupper som det är roligt att följa, tänkte att nu skulle jag träffa en de spinnare av i real life! Jag har läst inlägg och fascinerats av all kunskap som finns att få på en blogg. En, vars inlägg, jag fastnat för är Kerstin Paradis Gustafsson, då jag kände en samhörighet med hennes tänkande. Här finns Kerstins egen hemsida.
Vid en jurta i Fårhuset, stora utställningssalen där fanns hon, en guru inom ullhantering och textilier. Det var fantastiskt att en stund prata med henne om ta vara på gamla traditioner och kunskap.

Ett annat möte var damen som förr många decennier fick en spinnrock av mannen i hennes liv, som stolt kom med den över axeln när han klev av båten från Tyskland. En spinnrock som inte gick att skiljas från, trots att den inte numera användes.
Här fick jag en lektion i hur nunotoving gick till hos Skovmosse by hand, som har kurser i nunotovning. Deras fantastiska sjalar visades i modeshowen.

Hittade vackra karvsnitt, ett urgammalt hantverk och fick en lektion hur man gör krympaskar. Krympaskar brukar vara runda, men här hade slöjdaren gjort en fyrkantig låda i björk. Asken var ämnad för en psalmbok. Ett fantastiskt arbete! Konfirmationspsalmboken kanske var den enda boken man ägde och den skulle hålla hela livet ut och vad kunde inte vara bättre än att förvara den i en fin ask. Inget slit och släng här. Lyfte på locket på en liten svepask – och se där i botten fanns en liten karvssnittsblomma.

Nästan så att jag höll på att köpa rosa slända, producerad med senaste teknik. Utskriven i en 3-D skrivare. En plastig sak av återvunna Pet-flaskor. Bestämde mig för att gå hem och försöka använda min befintliga sländor!
Konstaterar till slut att jag sett en del och missat jättemycket – hade gärna gått på några föreläsningar . Men tröstar mig med några tidningar från fåravelsföreningen. Spännande läsning i en tidskrift jag aldrig sett förut.

Fårfesten show – Dressed FÅR Success – den höll jag på att glömma! Helt fantastisk!