Lin i Dammtorp

2:a söndagen i augusti på Tivedsdagen i Dammtorp kan sedan mitten av 1970-talet se hur linberedning år till.  Linet behöver värmas för att kunna bråkas – och för uppvärmningen så behövs en basta och det finns det i  Dammtorp.  Den gamla linbastan är flyttad från Skirbråten  och i den finns både lave och en stor stenugn.  I  bastan eldas det 3-4 gånger om dagen i 3-4 dagar för att linet ska blir riktigt torrt.
I början av 1980-talet var det mycket populärt att odla spånadslin så då bråkades i flera dagar vid bastan.  Det var den traditionen tyckte att det kunde vara roligt att återta. Det är många som aldrig  har tid under Tivedsdagen att studera vad som pågår vid bastan.  Att ge flera tillfälle att vara med gör förhoppningsvis att  det hos någon väcker ett intresse att lära sig det gamla hantverket.   Några bilder från linberedning 2000

Här finns Hanna Karlssons specialarbete , Från frö till linne

En solig onsdagseftermiddag så träffades vi några stycken vid linbastan i Dammtorp.
Från slöjdföreningen kom 7 medlemmar och från Tivedstorp deltog lika många – med tanke på kort varsel så var det många som deltog.

Med hälsningar  Anita som övergav knyppeldyna för rök och damm vid linbastan i mitten av 1970-talet.