Såpa – grön eller gul

Vid fikapausen pratade vi lite om vad som vi skulle ha med nästa gång då det ska tovas.
Vilken färg det skulle vara på såpa? Det blev lite diskussion.  Här kommer en länk till en av mina favoritbloggare – Timmer och masonit. 
Grumme är den den stora tillverkaren av såpa som görs på tallolja.  I norra Sverige ska såpan vara gul men i södra Sverige grön.  I dag så tillsätts lite grön karamellfärg för att den gula såpan ska bli grön.

Rapssåpa görs  av Ocean

Brunsåpa – kristallsåpa
Naturprodukt av vegetabiliska oljor, till framförallt grovrengöring. Används till bl.a. golv, emulsioner och färgborttagning. Dosering för allmän rengöring: 2 skedar (ca 25g) till 5 l. varmt vatten. Såpan är mer basisk än linoljesåpa, ph ca 11. Använd inte på målade eller lackerade ytor då ytan kan lösas upp. Den här texten kommer från  Claesson trätjära AB.
Kolla produktbeskrivning – tur att man inte vet hur farligt det kan vara.   Men det är jättebra för att skura trägolv och rengöra penslar i.